Interview nieuwe Bestuyver! | De Stuyverij

Voor en door jong en oud - voldoening

woensdag, augustus 1, 2018

Schrijf je in op de nieuwsbrief:

De Stuyverij
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Laat hier je e-mailadres na.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Daphne Muylle interviewde voor De Stuyverij onze nieuwste Bestuyver Stefanie Deleu:

Op een mooie nazomeravond, tegen de achtergrond van een living (ik) en een terras (Stefanie), neemt Stefanie Deleu me via Skype mee in haar wereld als nieuwe Bestuyver. Het resultaat is een begeesterd verhaal waarin ‘samen’ onmiskenbaar de rode draad vormt.

Stefanie, ik mag jou als kersverse Bestuyver interviewen voor de nieuwsbrief; wat ‘moeten’ de lezers zeker weten over jou?

Ik ben heel creatief en sociaal; twee heel belangrijke zaken voor mij.

Ik houd ervan om mensen samen te brengen, om hen te verbinden en om te bemiddelen. Dat is een steeds terugkomend gegeven in mijn leven.

Ik heb fotografie gestudeerd, maar omwille van de digitalisering heb ik mij niet echt kunnen verzoenen met het werkveld . Zo ben ik in de kinderopvang van mijn mama terechtgekomen, waar ik nu reeds een achttal jaar als coördinator aan de slag ben. Op die manier heb ik ook de kans om het levensverhaal van mijn mama verder te zetten, samen met het team daar. Hier komt ook het co-creatieve verhaal naar voren, dat voor mij heel belangrijk is en waarvoor ik naar De Stuyverij gestapt ben.

Momenteel ben ik wel nog zoekende hoe ik mijn creatieve kant meer zou kunnen uiten in mijn job. Maar dat is voor een later project … .

Mijn rol als mama (Stefanie is getrouwd en is mama van Wolf, Flo en Raven, respectievelijk 10, 8 en 4 jaar oud) vind ik ook heel belangrijk. Ik wil voldoende tijd met mijn kinderen kunnen doorbrengen en een goed evenwicht vinden tussen werk en gezin.

Daarnaast engageer ik me ook graag in het dorp en in mijn vriendenkring.

Wat heeft de Stuyverij reeds voor jou betekend?

Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn verhaal omtrent de kinderopvang - en de overgang van pioniers naar opvolgers binnen de organisatie - heb kunnen brengen ten aanzien van mensen die er volledig buiten stonden.

Mijn netwerk is ook uitgebreid doorheen de ontmoetingen in het co-werklab. Daar ondervind ik aan den lijve de co-creatieve visie en dat samen oplossingen bedenken echt werkt.

Mijn doelstelling is nu hoe ik dit concept ook kan doortrekken naar het team binnen mijn organisatie, opdat we meer en meer dingen samen zouden kunnen beslissen en aanpakken.

Daarnaast kom ik ook één dag om de veertien dagen werken in de Stuyverji.  Die dag focus ik me dan op de niet – dringende, maar belangrijke zaken.

Dat is iets dat ik echt heb moeten leren.

En op een dag word je dan Bestuyver ;-) … vertel eens, hoe kom je daartoe?

Om voor mezelf een bepaalde doelstelling voorop te stellen en daar gericht naartoe te werken. Om binnen een jaar te kunnen zeggen: ‘daar sta ik’.

En om binnen dat traject de mogelijkheid te hebben om zaken af te toetsen, zowel bij het netwerk als bij Tine, mijn coach binnen de Stuyverij.

Daarnaast om zelf ook kennis door te geven en ervaringen uit te wisselen.

Zo kwam het thema ‘veranderingen en weerstand in organisaties’ eens aan bod in het co-werklab. Aangezien ik eens iets had gevolgd omtrent ‘kwaliteit en innovatie’ en ‘veranderingsprocessen’ heb ik daar een presentatie over gemaakt, die ik dan in een workshop gebracht heb. Daar komen dan weer reacties op vanuit de ervaringen van de anderen en dat interesseert me enorm.

Wat zou jij graag als Bestuyver toevoegen? Hoe wil jij anderen als Bestuyver inspireren ?

Ik zou vooral mijn kennis en ervaringen willen doorgeven en delen met de anderen. Door te delen leer je veel meer en word je als persoon ook veel rijker. Je moet niet alles alleen willen doen en zelf kunnen, het is heel zinvol om sommige dingen ook uit handen te geven en anderen daarin te vertrouwen.

Elkaar ‘bestuyven’ is mij op het lijf geschreven. Ik vind dat we dat nog veel te weinig doen. Ik wil dat verder proberen uit te dragen en dat ook over ‘de hokjes’ heen. Je hoeft niet in dezelfde sector aan de slag te zijn om elkaar verder op weg te helpen.

Meer en meer wordt duidelijk dat de klassieke manier van organiseren niet meer werkt, mijns inziens. De Stuyverij is daar ook mee bezig en ik vind het heel boeiend om een andere organisatiecultuur vorm te zien krijgen.

Wie / wat is voor jou een bron van inspiratie?

Mijn ouders. Dit omdat ze allebei heel gedreven mensen zijn die echt voor hun passie zijn gegaan. Daar heb ik voor mezelf uitgehaald dat het heel belangrijk is om te gaan voor datgene waar je je goed bij voelt.

Van mijn man leer ik ook veel bij. Hij is een stuk rationeler en brengt me waar nodig opnieuw met mijn voeten op de grond; dat de realiteit er ook nog is.

Op die manier vormen we samen een goede match.

Stel dat je morgen één dag over een superpower zou beschikken; welke ‘be- stuyvende acties’ zou jij dan ondernemen?

(Vraagt zich af waar allemaal te beginnen … )

Dan zou ik het toch aanwenden binnen mijn organisatie. Om eindelijk eens echt de energie te hebben om erin te vliegen en mijn superpower in te zetten om iedereen samen te brengen. Ik zou hen op die manier in beweging krijgen en erin slagen hen mee te nemen in het co-creatieve verhaal.

Ook zou ik een andere ‘mindset’ bij hen kunnen programmeren, waardoor ze zich onbelemmerd en ‘out of the box’ een positief beeld van de toekomst zouden kunnen vormen.

Het ‘vluggevragenrondje’

 • Dit zorgt altijd voor een brede glimlach op je gezicht:

Lachende kinderen

 • Dit wil je zeker in je leven nog gedaan hebben :

De wereld zien

 • Zo zouden je vrienden je in 3 eigenschappen omschrijven:

Bevlogen, creatief en oplossingsgericht

 • Met deze persoon / personen wil je wel eens een lange avond op restaurant doorbrengen:

Eefje Cottenier (De Stuyverij), Carl de Keyzer (fotograaf) en Yves Larock (organisatiemaker, mede – auteur van ‘Co-creatief leiderschap. Mierenspel’)

 • Wie is jouw grootste supporter?

Mijn beste vriendin

 • Op welke eigenschap ben jij stiekem een beetje jaloers?

Planmatig / gestructureerd te werk kunnen gaan

 • Dit staat met stip bovenaan jouw lijstje van ‘must do – reisbestemming’:

Het Oosten: India, Tibet

 • Voor dit gerecht mogen ze je altijd wakker maken:

Slaatje geitenkaas

 • Wat is jou levensmotto:

Together we achieve more! Samen staan we sterk!

 • Welk compliment doet jou op wolkjes lopen?

Ge zijt goed bezig!

 • Een dag is voor jou niet compleet zonder:

Een tas koffie

Om af te sluiten: Stefanie, is er nog een boodschap die je de lezers zeker wil meegeven?

Laat ons onszelf wat meer kwetsbaar opstellen, onszelf openstellen tav de ander, opdat we kunnen leren van elkaar en elkaar kunnen aanvullen.

En dat fouten maken mag!

Een duidelijke oproep! I’m in en ik hoop jullie ook.  

Bedankt voor dit inspirerende interview Stefanie.

Ik wens je veel succes als Bestuyver en met jouw co-creatieve plannen voor je organisatie!

 

Send a friend